Mentés

Amit tudni érdemes a jóga és az erkölcstan kapcsolatáról

1011
HOZZÁSZÓLÁS:

Nem is kellene külön említenünk, hiszen a jógafokozatok ranglétráján az első két fok, a járna és nijáma (tilalmak és ajánlatok) a legtisztább etika, s mivel egyenként öt-öt paragrafusból állnak, jóga-tízparancsolatnak is nevezik.joga5

Hangsúlyozzák, hogy aki nem felel meg e téren, ne hágjon magasabbra, mert a jógagyakorlatok csak azok számára lehetnek eredményesek, akik feddhetetlen életűek.

A jóga és az erkölcstan

De mégis helytelen lenne egyoldalúan azt állítani, hogy a jóga valamilyen morális kódex, szellemi illemtan. Az emberi erkölcs alapja nem lehet parancsok teljesítésének kötelezettsége, hanem annak őszintén kell jönnie belülről, az önzetlenség mélyeiből és az általános részvétből, az emberi sorsközösségből.

Mentés

Erre az érzelem- és értelemszintre kell fölnevelni az embereket, nem gépies engedelmességre szoktatni, mert az erkölcsöt nem teremthet. Az etikának legfőbb fóruma a társadalom, amely a társadalmi együttélést szolgálja. A mélyebb etika, tehát ha úgy tetszik, a jógaetika még egyszerűbben határozható meg: bensőnk kifejeződése gondolatban, szóban és cselekedetben.

Átlátszóvá kell válnunk, hogy fényünk átsugározzák kifelé és világítson, melegítsen. Legyünk hangszerei bensőnknek, ez az egyetlen biztos útja a teljes testi egészségnek is. Ha legbensőnk egészséges, a külső egészség szükségszerűen követi azt.

A régi közmondást: „Ép testben ép lélek” – a jóga szellemében így hangozhat: Ép lélek ép testet alakít (Corpus sanum per mentem sanam). A jógaetika tehát nem egyéb, mint a benső hatása a külsőre.

Nem hazug, mint a ruha, amely csak szégyenérzetet takar, és eltitkolja a test rútságát. A társadalom szolgálata, kötelességeink teljesítése közben is legyen őszinte, természetes, hűséges cselekedet. Ha a magunk szólalhat már meg, túljutottunk a jó és rossz ellentétein, felülemelkedtünk minden morális szólamon.

A jóga magában foglalja az etikát, de túllép sablonjain, a skolasztikus etikán. Nincsen mereven rögzíthető etikai törvény! A törvény csak test, de a lélek szabad. Elvekhez ragaszkodni magáért az elvért balgaság vagy neurózis. A szellemi fejlődés, ha gátolatlanul egyenes, magában hordja az etikát is.

1011
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

Mentés

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!

Friss HOZZÁSZÓLÁSOK

1501
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát? [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]

 

Mentés