Mentés

Amit tudnia érdemes a jóga eredetéről

788
HOZZÁSZÓLÁS:

India szellemtörténeti arculatának élesen kiütköző vonása a jóga. Találkozunk vele archaikus korok óta napjainkig mindenütt a tudományban, művészetben, szociológiában, sőt, a politikában is (Mahatma Gandhi).joga1

A jóga esszenciája

A hindu kultúra szívének nevezhető, amely vérével, szellemével átitatja népének gondolatvilágát és erkölcsi eszményeit. Nem mintha más népek, más nemzetek folklórja híjával lenne jógaelemeknek: a keresztény misztika, a zsidó kabbala, az iszlám szúfizmus stb. tiszta jógaszerűségek. De sehol sem kristályosodott ki ily tökéletes rendszerekben, sehol sem kodifikálták oly hódítóan tökéletes formában, mint Indiában.

A jóga a Védák szent könyveinek fényében és a hindu istenvilág árnyékában nőtt nagyra. Ötezer éves múltjában még sok ismeretlen tényező akad. Sok jele van annak, hogy az árják betörésekor a sötét bőrű dél-indiai dravidák már ismerték, gyakorolták. A hinduk történelmi érzéke hiányos: inkább csak átélik az időt, mintsem időznének benne. Konkrétumok helyett transzcendenciára hajlamosak. Időzés helyett az elmélyülés, a sok helyett az Egy keresése...

Honnan származik a jóga?

Mentés

Újabb ásatások igazolták, hogy a hinduk hite szerint a jógát Siva isten „alapította”, amire különben már jógalegendákból lehetett következtetni. A legelső írásos nyomok azonban a Védákban (szanszkrit veds, „bölcsesség”) találhatók.

Ezek vallási himnuszok és filozófiai írások gyűjteményei, amelyek sokáig szájról szájra jártak, csak később foglalták írásba őket. Sok istenhit (politeizmus) a lényegük, de érezhető ugyanaz, ami a görög-római mitológiából is kiviláglik: a természet erőinek mély tisztelete megszemélyesítéseken keresztül.

Tulajdonképpen a mindeneket átjáró, végtelen erőt tisztelték, amit a jóga abszolút realitásnak nevez. Nem mindenható, személyes istent értettek így, hanem azt az egyet (Tad Ekam), a dolgok velejét, a brahmant. E fogalom a hindu filozófia alapja.

Úgy kell értenünk, mint a görög filozófiából ismert: minden látható, létező dolog belső, láthatatlan lényegét. A Védák és azok kiegészítő magyarázatai, az Upanisádok a hindu filozófia forrásai.

788
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

Mentés

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!

Friss HOZZÁSZÓLÁSOK

553

Kapcsolódók |

Hasonló cikkek, témák
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát? [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]

 

Mentés