Mentés

Hogyan terjedt el a jóga nyugaton?

1012
HOZZÁSZÓLÁS:

A jóga európai elterjedése aránylag rövid múltra tekinthet vissza. Hegel, Schopenhauer, Schlegel, Deussen és még sokan foglalkoztak vele, de igazából alig több mint ötven éve annak, hogyjoga1 a nagyközönség érdeklődése is ráirányult, noha századunk elején Vivekananda művei és amerikai tartózkodása már ébresztőként hatott.

A jóga elterjedése nyugaton

Azóta jógaiskolák nyíltak világszerte, és meglehetős zűrzavart is keltettek a tájékozatlanok köreiben. Különösen a jógával foglalkozó cikkek és a jógakönyvek válogatatlan kiadása keltett a babonával határos hiedelmeket és teljesen hamis nézeteket a jóga lényegéről. Tény, hogy ma is rengeteg illetéktelen „jógi” burkolózik misztikus köpenybe, és hódít naiv rajongók köreiben.

Érdekes, hogy nyugaton ma sokkal többet beszélnek a jógáról, mint magában Indiában. Ne tévesszen meg bennünket a „vulgarizáció”, a népszerűsítés haszna, és figyeljünk a veszélyére. Gondoljunk csak a népszerűsítő orvosi cikkekre és könyvekre.

Mentés

Van, akinek hasznos lehet, de a hipochondria kialakulásához is vezethet, mint ahogy orvosnövendékek, sőt, kész orvosok is szenvednek a tünettani ismeretek alapján ily kínos képzetek okozta nyugtalanságoktól. A fakírok elijesztő képei és mutatványai legtöbbször nem egyebek trükknél, szemfényvesztésnél. Az igazi jógi távol áll ilyesmitől, és az jellemzi, hogy óvakodik a feltűnéstől a jógában, ha tiszta forrásból származik.

Bízhatunk, de óvakodjunk az áljógiktól, a reklámozott, vásári jógától, a népszerű és könnyed jógázástól, amelynek komoly veszélyei is lehetnek.

A teljes, hamisítatlan, eredeti indiai jóga megőrzi az egészséget és az ifjúságot, és így népegészségi és gazdasági szempontból egyaránt jelentős szerepe lehet.

Benső életünk (és az orvostudomány) válságainak és újjászületésének e korszakában igen sokat várhatunk tőle: kedélyvilágunk jobb átvilágítását, teljes egyensúlyát biztosítja.

1012
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

Mentés

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!

Friss HOZZÁSZÓLÁSOK

553
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát? [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]

 

Mentés