Mentés

Amit tudni érdemes a jóga és szimpátia kapcsolatáról

1475
HOZZÁSZÓLÁS:

A szimpátia a jógában ugyancsak hangsúlyos élmény. Mélyebb és magvasabb, mint a „világi”, a hétköznapi rokonszenv, mert kiegészül ellentétében, az antipátiában. Az ellenszenv szükséges, gyakran építőerő lehet, és nem megvetendő rossz.joga3

A szimpátia jelentősége

A szimpátia tartózkodóbb az empátiánál. Úgy is mondhatnánk, hogy alacsonyabb hőfokú, forráspontú. A taoizmus és a jóga mindenkor „nagy szimpátiát” emleget, jelezvén, hogy nem személyek közötti rokonszenvre gondol, hanem eszmék és a mélyebb valóság iránti vonzalomra.

Az intuitív ismeretszerzés és a „nagy csend” belső tapasztalatai ilyen élménysorra utalnak. Az ellentétek egységének logikája nyilatkozik meg abban a felfogásban, hogy a faragatlan tuskó és az „égi fény” a semmi manifesztációi! Ugyanakkor csak két aspektusa. A „semmi” világában egymást áthatva egyesülnek. A sokszerűség egy manifesztációban tömörül, s ez a „nagy szimpátia” megnyilvánulása.

Mentés

Így tanítja a Tao, minden dolgok magasabb egysége. A nagy csend és az intuíció vezetnek be a semmi világába. A faragatlan tuskó és az égi fény ellentétei „szimpatikusuk”, egymást feltételező jelenségek, összetartozók, hozzátartozói egymásnak!

Életünkben is célszerű úgy felfogni a szimpátiát mint az ellentétek szükségszerű vonzalmát. Itt vegyülnek szimpatikus, empátiás és antipátiás vonzalmak projekciókkal. Idetartozik a férfias nők vonzalma a nőies férfiak iránt, és megfordítva, valamint a homoszexualitás különböző előjelekkel. A jóga által létesült és létesíthető személyi átalakulások, de általában minden jelleg- és jellemátalakulás a „nagy szimpátia” kategóriájába tartozik.

Az előzőkből látnivaló, hogy a szimpátia – a „nagy rokonszenv” – fő jelenségei az egyesülés (= jóga) és a kölcsönös egymásba hatolás.

A nagy szimpátia ápolása, fejlesztése a nevelésben óriási előnyt biztosít. Pedagógiában, gyógyításban, társadalmi érintkezésben, munkaviszonylatokban megváltoztathatja a világot.

De visszahat az érző személyekre is. Az egység megvalósításának leghatalmasabb fegyvere, a társadalom megújításának, a közszellem nevelésének naturális pedagógiája. Az összetartozás familiáris érzése, az egymásra utaltság egyensúlyozó hatása, szakadékok áthidalása, az egyenlőtlenség kiegyenlítése, a társadalmi és politikai béke véglegesítése, az egységre való törekvés biztos záloga – a „nagy szimpátia”. S belevonható mindenki, királyoktól a koldusasszonyig.

Említettük az antipátiát, az ellenszenvet. De ez hozzátartozik a szimpátiához. Szükséges és természetes érzelem. Tudatos, egységtudatos átélése nagy erőforrás lehet, mert minden ellenség köszörűkő, amely a szimpátiát élesíti.

Hérakleitosz nagy igazságot mondott ki azzal, hogy: „A háború minden dolgok szülőatyja.” A görög eredetiben szereplő polemosz szó fordítható még viszálynak, vitának is. Hogy újat építsünk, jobban és jobbat, nélkülözhetetlen az elavult lerombolása.

Szervezetünkben is szüntelenül folyik a kettő. Elvek harca nélkül nincs fejlődés. A jóga tanítása szerint is le kell rombolnunk a régit, hogy új élet fakadhasson a romokból. S így az antipátia megnemesített átélésben építőerő lehet.

1475
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

Mentés

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!

Friss HOZZÁSZÓLÁSOK

1501
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát? [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]

 

Mentés