Mentés

Ismerje meg a jóga alapvető szellemiségét és kedvező hatásait

832
HOZZÁSZÓLÁS:

Minden akaraterőnk a külvilág megismerésére és meghódítására irányul, miközbemeditacio-lelek-szellem-arnyekn belvilágunk teljesen ismeretlen marad. A hinduk szerint fordítva kellene: először magunkat, bensőnket, házunkat, belső környezetünket, igazi hazánkat kell megismerni, a külvilág ráér, nem annyira fontos. Az önismeret a legbiztosabb vezérünk és tájékoztatónk. Csak önismeret révén juthatunk el mások ismeretéhez és a világ, a tárgyak és események helyes megítéléséig.

A mindenség egysége

A jóga legfontosabb alapfogalmai az egység és az egyesülés. Az egész univerzumban fel kell fedeznünk a világ egyöntetűségét, mindenhol azonos arculatát, szövevényét, szerkezetét, s ezt kell észrevennünk önmagunkban is. Csak így érthetjük meg a jógaszemlélet lényegét, amely szerint a világegyetem bennünk van, de mi is kitöltjük azt egészen.

Az anyag eszerint egyetlen „ősanyagnak”, az akasának származéka, legyen az gyémántkemény, plasztikus vagy kásás, mert ezek csupán változatai annak. Az akasa megfelel a fizika történetéből ismert éter fogalmának, tehát az anyag legfinomabb, legtartósabb megjelenési formája. Saját testünk anyaga ugyanilyen változata az akasának, s megtörés nélkül alkot egyet a világegyetemével. Az anyagvilág tehát egyetlen összefüggő töltelék, megbonthatatlan egység, nem önálló darabok halmaza.

Mentés

Ugyanígy állunk az erővel, energiával. Egyetlen óriási energia járja át az anyagot, annak minden részecskéjét, a csillagokban éppúgy, mint testünkben. Az ún. elmeanyagot (mind-substance) is ez az energia élteti. Mint később látni fogjuk, a hinduk szerint elménk is anyag (agyvelő).

A pránának nevezett ősenergiát állandóan használjuk és az is egy, osztatlan és oszthatatlan. Az észanyag is egy, tehát mindenkor az egészből merítünk, mert közös mindenkiével. Örökké változatlan Énünk az anyag, az erő és az észerő óceánjain átgázolva halad teljes kifejlődése felé… Az Egész szemléletére, átélésére van szükségünk, mert az életet részleteiben elkülönülten látni hibás következtetésekre vezet. Az egész mindenség él, vibrál, halott része nincs. Minden atom él.

A jóga jótékony hatásai

Az orvosi kutatások szerint a jógagyakorlatok helyes folytatása hasznos lehet az egészséges és beteg szervezetnek egyaránt, a betegségek megelőzésére és azok kifejlődésének megakadályozására pedig felbecsülhetetlen értékűek.

A fordított testtartások és egyéb ászanák pedig indukció, villamosáram-fejlesztésük miatt lehetnek óriási hatással a szervezetre. Az ászanák préshatása érvényesül ebben, mert bioelektromos áramot keltenek, melyek serkentik a növekedést (a hossznövekedést is), könnyítik a táplálékok átjutását a sejtfalakon, a fehérvérsejteket szaporítják, és az immunitást növelve nemcsak szervezetünk ellenállását fokozzák, de minden gyógyulást megkönnyítenek.

Kísérletileg igazolták, hogy a jógi akaratlagosan tudja befolyásolni autonóm szerveit, pulzusát, vérnyomását, belső szerveinek, mirigyeinek működését. Elektroencefalogramos mérések bizonyítják, hogy meditációs állapotban az agyvelő alfa-hullámokat kelt, s ez azt mutatja, hogy ilyenkor a gondolkodás és az érzékek passzívak, pihennek. A meditáció erősen gyógyító hatású!

Külön figyelemre méltó, hogy Erítjof Capra egyetemi tanár, aki Kaliforniában modern fizikával foglalkozik, The Tao of Physics (A tao a fizikában) című könyve lapjain bemutatja, hogy mennyire egyezik a mai fizika a taoizmus és általában a keleti, „misztikusnak” elkönyvelt tanok alapelveivel. Tanulságosabb, izgalmasabb könyvet alig lehet elképzelni. Címlapján Siva istent látjuk, ahogy kozmikus táncot lejt, és belül a modern tudós megdöbbentő felfedezése, hogy az atom- és szubatomikus fizika elméletei milyen szoros rokonságban vannak a Kelet szellemtudományával.

Egyébiránt sok modern tudós nézetét ismerjük e vonatkozásban. Jung, a neves svájci pszichiáter azt írja, hogy orvosi gyakorlata során mennyi érdekes összefüggést talált a nyugati pszichoterápia és a keleti filozófia között. Számos könyv látott napvilágot, amelyek megállapították, hogy mennyi a hasonló vonás a pszichoanalízis és a jóga kezdő fokai között. Mindkettőnek célja az emberi lét integrációja, azaz a lélek széthulló funkcióinak harmonizálása és az embernek mintegy „visszaillesztése” a normális életbe!

832
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

Mentés

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!

Friss HOZZÁSZÓLÁSOK

553
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát? [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]

 

Mentés